2011. december 20., kedd

Mézeskalács

Tudom, hogy a mézeskalácsot jóval karácsony előtt szokás megsütni, hogy legyen ideje megpuhulni, de a húgom megvárt a sütéssel, így inkább szociális esemény mintsem karácsonyra készülö sütögetésbe torkollott a tegnap este.
Tehát, ha szentestén mézeskalácsot szeretnénk falatozni, akkor mindenképp jó időben neki kell kezdeni.


Hozzávalók:


Tészta:
35 dkg liszt
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj és (aki szereti) csillagánizs keveréke. Az egyszerűség kedvéért vehetünk kész fűszerkeveréket is.
1 csipet só




Díszítés:
1 tojásfehérje
5-6 evőkanál porcukor
1 teáskanál citromlé
Ételfesték
A cukormázhoz a tojásfehérjét 3 evőkanál porcukorral és a citromlével habosra keverjük, majd addig adagoljuk hozzá a porcukrot, amíg sűrűn folyós masszát kapunk. A masszát töltsük zacskóba, aminek a sarkán parányi lyukat vágunk. Ezzel díszítjük majd a kihűlt mézeskalácsokat.
Ételfestékkel különböző színű díszítőt készíthetünk.


Elkészítés:


  1. A tésztához való száraz alapanyagokat összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat és a mézet, majd jól összedolgozzuk.
  3. Fóliába csomagolva éjszakára, de legalább 3 órára hűtőszekrényben pihentetjük.
  4. Enyhén lisztezett deszkán 3-5 mm vastagra nyújtjuk, majd különböző mintákat szaggatunk ki belőle.
  5. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
  6. Amikor a tészta kihűlt tetszés szerint díszítjük.


A mieink így sikerültek. Szerintem elsőre egész jók lettek. Kicsit viharvertek lettek mostanra mert még egy filmet is forgattunk velük.

2 megjegyzés:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...